Complexe zorgverlening wordt steeds vaker georganiseerd in netwerken, waarbij verschillende partijen betrokken zijn bij de zorg voor de patiënt. Om deze multidisciplinaire samenwerking te optimaliseren voor de praktijkondersteuner huisarts (POH), hebben Cohesie en ChipSoft samen een netwerkinformatiesysteem (NIS) ontwikkeld dat volledig geïntegreerd is in HiX.
Van extern platform naar geïntegreerde zorg
Wanneer een patiënt wordt toegevoegd aan een netwerk, bijvoorbeeld voor diabetes, ouderenzorg, GGZ, et cetera, werken alle betrokken zorgverleners vanaf nu in een volledig geïntegreerd systeem. Hier registreren ze patiëntgegevens, kunnen ze de voor hen essentiële informatie van andere zorgverleners inzien en blijven ze zo op de hoogte van de voortgang van de patiënt. Voorheen gebeurde dit via een extern portaal. Bovendien werden de gegevens uit het portaal niet realtime geëxtraheerd naar het HIS. Met de integratie van het NIS in HiX kan de POH alle patiëntgegevens nu rechtstreeks registreren in één systeem, direct bij de bron. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten, wat leidt tot een efficiëntere zorgverlening.
Realtime informatie-uitwisseling
Het NIS bevordert een optimaal multidisciplinair samenwerkingsverband. Voorheen zat er vertraging op het samenvoegen van de dossierinformatie van de POH en de externe netwerkpartners, zoals bijvoorbeeld de diëtist of de psycholoog. Nu is alles wat in de huisartsenpraktijk wordt geregistreerd direct inzichtelijk voor de netwerkpartners en vice versa, én ook voor de patiënt. Dit zorgt voor een continue en realtime uitwisseling van informatie tussen alle betrokken zorgverleners en de patiënt.
Unieke samenwerking met ChipSoft
De ontwikkeling van het NIS is het resultaat van onze unieke samenwerking tussen Cohesie en ChipSoft. Samen zijn we om de tafel gaan zitten om het NIS vorm te geven en zo een systeem te ontwikkelen dat perfect aansluit bij de behoeften vanuit de praktijk. Deze samenwerking markeert een belangrijk moment op gebied van zorginnovatie. Sinds 1 juli werkt de hele huisartsengroep met het NIS, samen met ca. 350 netwerkpartners.
Met het NIS zetten we een grote stap richting een efficiëntere, geïntegreerde en patiëntgerichte zorg, waarbij de samenwerking tussen alle betrokken zorgprofessionals wordt geoptimaliseerd.