Huisartsen en medisch specialisten maken zich zorgen over zorgmijding

13 nov 2020


"Bij klachten waarbij je normaal de huisarts belt, doe dat nu ook. Laat de beoordeling van de ernst van uw klacht, over aan de huisarts of medisch specialist."

 

Dit is een gezamenlijk persbericht van VieCuri Medisch Centrum en Cohesie Huisartsenzorg 

VENLO - De artsen zien dat patiënten een bezoek aan de huisarts, de spoedpost of het ziekenhuis onnodig vermijden. De indruk bestaat dat patiënten dit contact uitstellen tot zij meer klachten krijgen. 

Laat de huisarts en medisch specialist beoordelen hoe ernstig uw klacht is
Huisarts Frank van Kemenade waarschuwt: “Het kan echt gevaarlijk zijn. Mijn eerste oproep is dus: bij klachten waarbij je normaal de huisarts belt, doe dat nu ook. Laat de beoordeling van de ernst van uw klacht, over aan de huisarts of medisch specialist. Wij luisteren heel goed naar uw verhaal en beoordelen of u moet komen of dat het consult telefonisch kan plaatsvinden. Wij houden ons uiteraard strikt aan de maatregelen om op een veilige manier zorg te verlenen.”

Meer melanomen gemist dit jaar
Ook VieCuri ziet dat veel patiënten het ziekenhuis mijden. Dermatologen zien een flinke afname in het aantal patiënten dat zich meldt met plekjes die kunnen duiden op huidkanker. Dr. Kasia Gostyńska, dermatoog bij VieCuri, maakt zich zorgen: “We zijn normaal gesproken een druk bezochte polikliniek maar merken nu dat we ruimte over hebben tijdens onze spreekuren. Ook landelijk is dit het geval: uit onderzoek is gebleken dat er in 2020 naar schatting 1345 minder melanomen gezien zijn dan het gemiddelde van 2015-2019. Heeft u een plekje of bultje dat u niet vertrouwt, vertel het dan aan uw huisarts. Als we er op tijd bij zijn, kunnen we vaak veel ellende voorkomen.”

Patiënt dermatologie was er op tijd bij
Mevrouw Driessen is één van de patiënten bij wie gelukkig erger werd voorkomen. Driessen merkte sinds een paar weken een vreemde plek op haar rug. De huisarts vertrouwde het niet en stuurde haar door naar VieCuri waar zij snel terecht kon. Tijdens een kleine chirurgische ingreep werd de plek, die een voorstadium van een melanoom bleek te zijn, verwijderd. Er volgt een nabehandeling en dan is zij in principe klaar met het traject. Driessen: “Het is belangrijk dat je in deze tijd niet alleen in een ernstige situatie in het ziekenhuis terecht kunt, maar ook voor een kleine ingreep. En ga dan ook vooral. Bij mij is het afwachten hoe het zich verder ontwikkelt, maar het vooruitzicht is vooralsnog goed.”

Poliklinische afspraken
VieCuri doet er alles aan om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan. Dat lukt ook voor het overgrote deel. De afspraken bij de poliklinieken gaan gewoon door tenzij patiënten gebeld worden door het ziekenhuis. Dr. Gostyńska: “Het is belangrijk dat we controles blijven uitvoeren bij patiënten; deze afspraken zijn er niet voor niets. VieCuri is een veilige omgeving door alle maatregelen die getroffen zijn. We roepen iedereen dus op: kom vooral naar uw afspraak en meld het vooraf als u corona-achtige klachten heeft of positief getest bent.”