Medische gegevens delen

Je huisarts en je apotheken kunnen belangrijke informatie over jouw gezondheid delen met andere zorgaanbieders. De Huisartsenpost heeft toestemming nodig om in de medische dossiers van patiënten te kunnen. Het is daarom belangrijk dat patiënten toestemming geven aan hun eigen huisarts om medische gegevens te delen met andere zorgverleners zoals de Huisartsenpost. De Huisartsenpost mag alleen in deze gegevens kijken als dat nodig is voor de behandeling. Door toestemming te geven kan de Huisartsenpost snel en veilig de belangrijkste gegevens van de patiënt digitaal opvragen.

Jouw toestemming (zowel een 'JA' als een 'NEE') kun je op drie manieren regelen:

  • Optie 1: Zeg het tegen je huisarts en apotheken
  • Optie 2: Geef hen een ingevuld toestemmingsformulier
  • Optie 3: Regel het online op Volgjezorg*

*Online regelen kan door in te loggen op je 'Persoonlijke omgeving'. Ga dan naar 'Toestemmingen' en klik op ‘Zorgaanbieder +’. Zoek je zorgaanbieder en klik deze aan. Je kunt nu 'Ja' of ‘Nee’ aangeven. Dit zorgt ervoor dat er een 'opt-in' of 'opt-out' naar de zorgaanbieder wordt verstuurd.

Let op: online regelen kan alleen als je zorgaanbieder is aangesloten op Volgjezorg en het Landelijk Schakelpunt. Is je huisarts of apotheek dat niet, dan kun je online een formulier invullen en dat printen. Vervolgens geef je dit af bij je zorgaanbieder(s).

Het verwerken van die keuze door de huisartsenpraktijk / apotheek kan door de coronacrisis wel wat langer duren dan gebruikelijk.

Lees altijd eerst de folder.

Regel hier online toestemming

Wat kun je nog meer doen?

Let op: als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen loopt de behandeling schriftelijke verzoeken vertraging op. Dat heeft tot gevolg dat u onze reactie later ontvangt dan gebruikelijk. Heeft uw aanvraag spoed? Neem dan contact op met uw zorgaanbieder.